Belgium
established
2006

AKSI – de Bottelarij

Description, aims and activities

Op de site van de voormalige brouwerij Hayen in Ulbeek (Wellen) vind je de Bottelarij. Het gebouw was oorspronkelijk een kleine dorpsbrouwerij die in 1890 door Arthur Hayen tot een indrukwekkende en, voor zijn tijd, ultramoderne brouwerij werd omgebouwd. In de hoogdagen bestond het complex uit een woonhuis met bijgebouwen, stallingen, brouwzaal, enz.
Noodzakelijke economische investeringen bleven echter uit en het gebrek daaraan dwong de eigenaar in 1936 tot het stopzetten van de brouwersactiviteiten. Het hoofdgebouw met zijn unieke, neoclassicistische voorgevel bleef overeind. Geflankeerd door bedrijfsgebouwen die dan weer getekend worden door een sober, neoromaans uiterlijk met een opvallend poortgebouw. Om die industriële getuigen en het dorpszicht te bewaren, werd de Oude Sint-Rochus Brouwerij geklasseerd als monument.
AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, renoveerde het gebouw. AKSI wil als organisatie mensen nieuwe arbeidskansen en uitzicht op een nieuwe toekomst bieden. De prachtige Haspengouwse natuur en het bijzondere gebouw waren voor AKSI de aanleiding om “de Bottelarij” te lanceren. Een initiatief waarmee AKSI in zowel het culinair, het socio-cultureel als het toeristische luik, het klassiek bestaande aanbod aanvult, uitbreidt en versterkt.


AKSI re-used the old bottling buildings of the Hayen Brewery as as social, cultural, culinary and touristic point of interest, offering social reintegration to people in difficult situations

radius of action, range:
local
Themes, topics of activity
Native language of the association
Dutch
Countries in which we do look for a partner :
no preference / every EU country
Languages to be used in communication
English
German
Dutch
address of the association
Ulbeekstraat 21, B-3832 Ubeek-Wellen
Representative
Ann Debock, gedelegeerd bestuurder
De Bottelarij - seen from the village square of Ulbeek

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer